بنام آن که بیگ بنگ را آغاز جهان قرار داد
سلام بر شما دیوانگان(منظور دیوانگان فیزیک است)
همین اول کار بگم که این کلمه جِرم است نه جُرم.اگه نمی گفتم ممکن بود بعضی ها تا آخر مطلب جُرم بخونن.اونوقت هیچی از متن نمی فهمیدند،بعد تو نظرات کلی بد و بیراه ...
برای شروع اول به این سوال پاسخ بدید:وزن شما چند کیلوگرمه؟
اصلا آیا این سوال درسته؟
خیلی از مفاهیم علمی وقتی به گفتار های روزمره وارد میشند متأسفانه معانی خلاف واقع پیدا می کنند.مثلا همین «کار».بار ها شاهد این بوده ایم که افرادی می گویند از صبح تا حالا داشتم می دویدم ولی هیچ کاری نتونستم انجام بدم.
یکی از مفاهیمی که متاسفانه مورد ظلم مردم کم سواد قرار گرفته همین جرم و وزنه. درمورد سوال بالا باید بگم که اولا ما وقتی میریم روی ترازو همیشه جرم خودمون رو اندازه می گیریم نه وزن.بعدش هم اصلا شما بیا بگو وزن؛یکای وزن که کیلوگرم نیست،نیوتونه.کیلو گرم مال جرمه.پس سوال بالا از بیخ و بن غلطه و اگه بخوایم درست بپرسیم باید بگیم: جرم شما چند کیلو گرمه؟ البته من قصد فضولی درباره ی جرم شما رو ندارم و این سوال رو صرفا برای طرح موضوع پرسیدم!!!
اشتباه فاحش در ساخت ترازو ها
سوال اصلی اینه که اصلا این جرم و وزن چی هست؟ پس باید بحث رو علمی تر کنیم.
جرمِ یک شیء عبارت است از مقدار ماده ی موجود در آن.همین و بس.یعنی جرم به تک تک مولکول ها و اتم های یک شیء بستگی داره و به جاذبه و این چیز ها هیچ ربطی نداره.
جرم هر شیء تعیین کننده ی دو موضوع درباره ی آن شیء است: اولین موضوع اینرسی یا لختی است (لُختی نخونید،لَختی درسته). لختی، بزرگی نیروی لازم برای شتاب دادن به شیء را مشخص می کند(برای هل دادن اتومبیل به چه نیرویی نیاز دارید؟) اگر جرم یک جسم دو برابر شود اینرسی آن نیز دو برابر می شود.اینرسی یک کامیون از اینرسی یک پراید بیشتر است.(البته فکر کنم اینرسی یک مگس هم از پراید بیشتر باشه!!!!!).موضوع دوم این است که جرم تعیین کننده ی وزن جسم است.یعنی تعیین کننده ی نیروی گرانش یا جاذبه ای است که جسم را به سمت اشیای دیگر جذب می کند. نیروی گرانش مؤثر از جانب زمین بر هر شیء، وزن آن شیء را مشخص می سازد. بنابراین جرم در تعیین وزن نیز نقش دارد. در یک میدان گرانشی هر چه جرم بیشتر،وزن هم بیشتر.جرم و وزن متفاوت هستند.با دور شدن از زمین وزن کاهش می یابد اما جرم ثابت می ماند. فضانوردان در فضا بی وزن می شوند اما جرم آنها تغییری نمی کند.خوب پس فرق جرم و وزن رو فهمیدیم.حالا یک مطلب خارج از کتاب:
بر اساس نظریه نسبیت اینشتین جرم شکلی از انرژی است.اگر یک شیء با سرعت 257،500 کیلومتر بر ثانیه حرکت کند جرم آن به دو برابر حالت سکون می رسد.(اگه این آخری رو نفهمیدید اصلا مشکلی نیست. مهم اون قسمت اول مقاله است.ولی اگر قسمت اول رو هم نفهمیدید دیگه ...)
همانطور که می بینید اینشتین سنگین تر از نیوتون است و به همین خاطر زبان در آورده که البته این کار توسط این وبلاگ تایید نمی شود!
|